Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Η ΜΆΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΌ !!!

Αποφασισα μετα απο σκεψη να γραψω ενα τετοιο ποστ που ειναι ιατρικο και οχι σχετικο με την ομορφια. Ας μην ξεχναμε ομως οτι η υγεια ειναι πηγη της ομορφιας καθε ανθρωπου και αυτο που προεχει ειναι να ειμαστε υγειης. πλεον ο υποθυρεοειδισμος ταλαιπωρει ολο και περισσοτερες γυναικες. Θα σας πω την δικη μου ιστορια αφου δωσω λιγες παραπανω πληροφοριες για οσες δεν γνωριζουν περι τινος προκειται. 
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου, έχει βάρος περίπου 20 γραμμάρια και αποτελείται από 2 λοβούς (δεξιό και αριστερό), οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό.Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες: 1) τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4) και 2) την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών, και 3) την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος. Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της θυρεοεκλυτικής ορμόνης (TRH) που παράγεται στον υποθάλαμο. Η παθολογία του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνει: 1) Ανωμαλίες ανάπτυξης του θυρεοειδούς, 2) Παθήσεις που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό, 3) Παθήσεις που προκαλούν υποθυρεοειδισμό, 4) Θυρεοειδίτιδες, 5) Καρκίνο του θυρεοειδούς.
(πηγη http://el.wikipedia.org )

Στα 18 μου αρχισα να γυνμαζομαι πολυ εντονα. Διατροφη και γυμναστηριο ειχαν γινει η καθημερινοτητα μου. Ταυτοχρονα δουλευα σε ενα βιντεο κλαμπ 3-4 φορες την εβδομαδα. Πρωτοετης φοιτητρια στην Α.Σ.ΣΟ.Ε.Ε δεν μπορω να πω οτι ηταν και το κυριο μελλημα μου (κακως βεβαια...)
Αυτο που με οδηγησε σε τοσο εντονη γυμναστικη ηταν τα κιλακια που ειχα παρει τους τελευταιους 2 μηνες, Ημουν κατα τη διαρκεια ολης της εφηβειας μου πολυ( ΠΟΛΥ ! ) αδυνατη και τα αποτομα αυτα κιλα με θορυβησαν. Φυσικα στο γυμναστηριο εχασα καποια , αλλα καμια σχεση με την προσπαθεια που κατεβαλλα. (Μην ξεχναμε και την ΑΥΣΤΗΡΗ διατροφη που εκανα..Ζυγιζα τα παντα μην φαω ουτε γραμμαριο παραπανω.) Παραλληλα αρχισα να νιωθω εντονη κουραση, κοπωση και θολουρα. Ζαλιζομουν , ηθελα να κοιμαμαι συνεχεια και μερα με τη μερα εχανα την ενεργεια μου. Η ψυχολογια μου σε κακο χαλι και το σωμα μου, που δεν ελεγε να χασει ουτε κιλο παραπανω με ανησυχησαν ιδιαιτερα. Ανεφερα τα προβληματα μου αυτα στον γυμναστη μου ..
-Ελα τωρα ..τρως , μου ειπε σαρκαστικα.

Δεν μπορουσε -η δε ηθελε- να καταλαβει οτι το προβλημα μου ηταν πιο σοβαρο απο τα κιλα. Ενιωθα να καταρρεω καθε μερα και περισσοτερο. Ειχα σταματησει να βλεπω χρωματα , τα ποδια μου δεν με βαστουσαν πια.(Επαιρνα και βιταμινες που φυσικα δεν με βοηθησαν καθολου)
Κανεις δεν μπορουσε να με καταλαβει..ουτε καν οι γονεις μου. Αποφασισα να παρω την κατασταση στα χερια μου και πηγα σε εναν ενδοκρινολογο.Αφου με ψιλαφισε στο λαιμο μου ειπε οτι δεν φαινοταν να εχω κατι αλλα για να ησυχασω (!!!) ας εκανα μια αιματολογικη εξεταση θυροειδους. Οπως και εκανα...
Και η TSH μου ηταν πολυ ανεβασμενη. Παρολαυτα κατι η αγνοια κατι η δυσπιστια των δικων μου,δεν μου συμπαρασταθηκαν στον  "αγωνα " που εδωσα τον πρωτο χρονο. Συνεχεις εξετασεις..χαπια καθημερινα ( και εφορου ζωης ). Οταν πλεον η μητερα μου καταλαβε οτι δεν ηταν απλα μια παθηση στο λαιμο μου αλλα μπορουσε να οδηγησει και σε καρκινο ηταν εκει..Μαζι μου σε καθε εξεταση.Τα πρωτα δυο χρονια εκανα καθε 3 μηνες εξετασεις και υπερηχο θυροειδους μεχρι να βρω το καταλληλο για εμενα χαπι. Τ4 των 100 mg παιρνω πλεον και η αληθεια ειναι οτι αν και ο θυροειδης μου ειναι εν μερη ρυθμισμενος μου προκαλει συνεχως προβληματα. Αδυνατω να χασω ευκολα βαρος ενω αντιθετα παιρνω ευκολα, η ενεργεια μου εξαντλειται πολυ γρηγορα, εχω υπερευαισθησια στο κρυο, κανω απιστευτη κατακρατηση υγρων(πρηζομαι πολυ ειδικα στις μερες του κυκλου μου) , πολλα προβληματα και ασταθεια στον κυκλο μου, για να μην μιλησω για την διαθεση μου που εχει καταντησει ασανσερ.
Βλεπω ομως την θετικη πλευρα της παθησης μου.Μιας παθησης που πλεον απασχολει πολυ μεγαλο ποσοστο του πληθυσμου.

 Ο λογος που κανω αυτο το ποστ ειναι για να δωσω ενα παραπανω κινητρο ,σε οσες κοπελες ειδικα εχουν στο οικογενειακο τους ιστορικο προβλημα θυροειδη ,να πανε να το κοιταξουν εστω προληπτικα.Να τονισω εδω οτι εμενα στην οικογενεια μου δεν πασχει κανεις απο υποθυρεοειδισμο.Ο διαβητης ομως του πατερα μου , λογω κληρονομικοτητας οπως μου εξηγησ εο ενδοκρινολογος, εμφανιστηκε σε μενα με τη μορφη αυτη!Απο την αλλη μερια υπαρχει και ο υπερθυροειδισμος , για τον οποιο ομως γνωριζω μονο τα βασικα -οσα δηλαδη εχω διαβασει στο ιντερντ.

Ειναι ο,τι χειροτερο σε αυτες τις περιπτωσεις να αμελειτε την υγεια σας. Στην τηλεοραση βλεπουμε συνεχεια σε εκπομπες να μιλανε για το τεστ ΠΑΠ -δεν αντιλεγω ειναι πολυ πολυ σημαντικο να γινεται μια φορα το χρονο- για τον καρκινο των μαστων κλπ κλπ αλλα πολυ σπανια για τον καρκινο του θυροειδη αδενα.
 Φροντιστε οι ιδιες για την υγεια σας.Σπανια εμφανιζονται συμπτωματα και οταν εμφανιστουν ενδεχεται να ελλοχευει κυνδυνος.Η προληψη ειναι το καλυτερο φαρμακο.

Ευχομαι σε ολες να ειστε παντα υγιείς και ομορφες-εσωτερικα και εξωτερικα- και να χαμογελατε παρα τις δυσκολιες που συναντατε!!

10 σχόλια:

  1. Πολύ ενημερωτικό το post σου..διάβασα πράγματα που δεν ήξερα.! Είδα πως είσαι και εσύ καινούργια blogger..Καλή αρχή λοιπόν.! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον ποστ. Έχω κι εγώ υποθυρεοειδισμό και σε καταλαβαινω. Παίρνω χάπια από 13-14 χρονών αν θυμάμαι καλά και ένα καλοκαίρι είχα πάθει εξάντληση και πραγματικά σερνόμουν, δεν είχα ενέργεια για τίποτα και πήρα μέσα σε 2 βδομάδες 10 κιλά!
    Τώρα βέβαια είναι ρυθμισμένος ο θυροειδής μου χρησιμοποιώ Τ4 των 137 γιατί έχω ακόμα περιττά κιλά, αλλά και πάλι πολλές φορές αισθάνομαι πολύ κουρασμένη χωρίς λόγο και είναι δύσκολη η διαδικασία να χάσω βάρος.
    Αλλά όπως λες πρέπει να είμαστε αισιόδοξες. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο 13 χρονων ε?? πωπω..Ειναι ενας συνεχης αγωνας..Λιγο να ξεφυγουμε στη διατροφη μετα ανεβαινει η ζυγαρια επικυνδυνα.. Το χειροτερο για μενα ειναι αυτο με την κουραση , οπως λες. Κ σχεδον κανεις δεν με καταλαβαινει.. Ειναι τοσοι πολλοι αυτοι που δεν γνωριζουν τιποτα για τον θυροειδη και δεν ειναι κακο μεσα στις γενικες τους εξετασεις να το τσεκαρουν που κ που.;)
      Φιλακια!!

      Διαγραφή
  3. Σε ευχαριστουμε που μοιραστηκες μαζι μας την ιστορια σου..
    Θελω κι εγω να κανω εξετασεις για να το ελεγξω γιατι μου εχει μπει μια εμμονη ιδεα εδω και καποιο καιρο!
    Παντως ολα θελουν αντιμετωπιση με αισιοδοξια και χαμογελο.. Ειναι οι χειροτεροι εχθροι των ασθενειων/παθησεων...


    Σε ακολουθω απο σημερα, πολυ καλη η δουλεια σου!
    Φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το κοιταξεις αμεσα..δεν χανεις τιποτα!!!
      Σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια:-)

      Διαγραφή
  4. μπράβο σου που το έψαξες μόνη σου !και γω έχω υποθυρεοειδισμό και παίρνω θυροξίνη εδώ και 4 χρόνια.ευτυχώς δεν έχω όλα τα συμπτώματα. αλλά κούραση υπνηλία δυσκοιλιότητα και κακό μεταβολισμό έχω στα σίγουρα κ φταίει κ η αναιμία μου σ αυτό.!:/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις τελευταιες μου εξετασεις υοηρξε υπονοια για αναιμια αλλα δεν εκανα περεταιρω εξετασεις. Δεν θα αντεξω κ αλλα τραβηγματα. Αλλα τελευταια κουραζομαι υπερβολικα κ εχω αρχισει να ανησυχω.... Μα ολα μαζι??

      Διαγραφή
    2. Είναι πολύ άσχημο και δεν βοηθάει και στη συγκέντρωση η κούραση κλπ...μη σε τρομάζει η αναιμία γιατί λύνεται εύκολα με ένα συμπλήρωμα σιδήρου και πολλές πορτοκαλάδες!

      Διαγραφή